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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  28/09/2022
Data da última atualização:  23/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FREITAS, J. A. M.; MENDONÇA, G. M. N.; SANTOS, L. B.; ALONSO, J. D.; MENDES, J. F.; BARUD, H. S.; AZEREDO, H. M. C. de.
Afiliação:  HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPDIA.
Título:  Bacterial cellulose/tomato puree edible films as moisture barrier structures in multicomponent foods.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Foods, v. 11, e2336, 2022.
Páginas:  11 p.
DOI:  https://doi.org/10.3390/foods11152336
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Edible films have been studied mainly as primary packaging materials, but they may be used as barrier layers between food components, e.g., by reducing the moisture migration between components with contrasting water activities. Since edible films are part of the food itself, components adding sensory appeal (e.g., fruit purees) are usually desirable. The objective of this study was to develop a film to be applied as a moisture barrier between nachos and guacamole. Ten film formulations were prepared according to a simplex centroid design with three components—a polysaccharide matrix (consisting of a 5:1 mixture of bacterial cellulose—BC—and carboxymethyl cellulose), tomato puree (for sensory appeal), and palm olein (to reduce hydrophilicity)—and produced by bench casting. The film with the highest palm olein content (20%) presented the lowest water vapor permeability, and its formulation was used to produce a film by continuous casting. The film was applied as a layer between nachos and guacamole, and presented to 80 panelists. The film-containing snack was preferred and considered as crispier when compared to the snack without the film, suggesting that the film was effective in reducing the moisture migration from the moist guacamole to the crispy nachos.
Palavras-Chave:  Multicomponent foods.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1146914/1/P-Bacterial-Cellulose-Tomato-Puree-Edible-Films-as-Moisture.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18053 - 1UPCAP - DDPROCI.22/912022/98
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  14/09/2000
Data da última atualização:  27/06/2023
Tipo da produção científica:  Folder/Folheto/Cartilha
Autoria:  PORTO, E. R.; MENELAU, A. da S.; RAMOS, G. de L.; BARBOSA, C. A.; OLIVEIRA, M. F. de; MAURÍCIO, A. J. de H. (coord.).
Afiliação:  EVERALDO ROCHA PORTO, CPATSA; ALMIR DA SILVEIRA MENELAU, IPA; GIUBERTO DE LIMA RAMOS, EMATER-PE; CARLOS ALBERTO VILELA BARBOSA, EMATER-PE; MANOEL FILGUEIRAS DE OLIVEIRA, EMATER-PE; ANDRÉ JACKSON DE HOLANDA MAURÍCIO, EMATER-PE.
Título:  Manual de orientação do professor rural.
Ano de publicação:  1998
Fonte/Imprenta:  Recife: EMATER-PE, 1998.
Páginas:  9 p.
Descrição Física:  il.
Idioma:  Português
Conteúdo:  O presente manual destina-se a orientação dos professores que ensinam nas escolas rurais das comunidades componentes do Núcleo Comunitário, na compreensão do Sistema de Extensão Rural Municipalizado - SERM.
Palavras-Chave:  Cartilha; Escolar rural; Pernambuco; Professor; Rural school; Teachears.
Thesagro:  Comunidade Rural; Desenvolvimento rural.
Thesaurus NAL:  rural communities; Rural development.
Categoria do assunto:  B Sociologia Rural
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/177779/1/11270.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA11270 - 1UPCFL - PP0678306783
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